HOUTEN DAKTERRAS LATEN MAKEN / AANLEGGEN


bedrijfsinfo door;   www.buitenschrijnwerk.eu
HOUTEN DAKTERRAS LATEN MAKEN / AANLEGGEN


Houten dakterras laten maken
Houten dakterras laten maken

Houten dakterrassen zijn de juweeltjes op vastgoed, zeker in zonnige streken waar het buiten zitten de grootste tijd van het jaargetijde in beslag neemt.  Een houten dakterras laten maken of aanleggen is een avontuur waar slechts weinig consumenten zich van bewust zijn.  Er kunnen talloze dingen fout gaan door onwetendheid en onoplettendheid van consument en gebrek aan ervaring en vakkundigheid aan de zijde van de plaatsende dakterras-ondernemer !  Wees voorbereid alvorens men wat ondertekend,.....Een gewaarschuwd mens telt voor 2 !


Hardhouten dakterras laten maken
Hardhouten dakterras laten maken

Gebrek  aan voorzichtigheid en oplettendheid is vaak bij de consument het euvel bij een houten dakterras laten maken  of hardhouten dakterrras laten maken en oorzaak van problemen, en het gebrek aan vakkundigheid en ervaring, is bij de plaatsende buitenschrijnwerk ondernemer vaak de oorzaak van een ontevreden klant inzake welk buitenschrijnwerkproduct dan ook;,...een hardhouten poort of een dakterras,...blijft eender !

Ze zijn dus allebei even verantwoordelijk voor wat er uiteindelijk geleverd word voor wat voor een prijs. Hieronder een aantal punten en richtlijnen voor het succesvol kunnen afnemen van een houten dakterras laten aanleggen of hardhouten dakterras laten aanleggen waar men alleen maar plezier van heeft en geen problemen.  Hieronder zijn een aantal punten opgesteld die zowel de ondernemer beter doet presteren en de consument zich beter bewust laat zijn waar op te letten, indien men een dakterras of een schutting wilt laten aanleggen.


AANDACHT VOOR DETAILS IS CRUCIAAL

Hieronder een opsomming van de meest belangrijke zaken;

* Welke houtsoort gaat men kiezen ?
* Op welke wijze en relatieve vochtigheid gaat het hout geleverd worden ?
* Wat is de kwaliteit van de schroeven ?
* Word er gebruik gemaakt van doken of niet ?
* Welke lijm gaat men gebruiken
* Wat is de nauwkeurigheid waarmee gewerkt gaat worden


DE KWALITEIT VAN VERBINDEN

Over verbindingsmaterialen voor het laten maken/laten aanleggen van een houten dakterras is de schroefkwaliteit van bijzonder belang.  De grote truck is schroeven te vinden die meerekken met de krimp en trek van het hout wat zeer zeker van groot belang is bij een veranda .  Waarom is dit zo gewichtig voor het aanleggen of maken van een hardhouten dakterras;...welnu de gehele constructie hangt samen met schroeven,....dus als ze niet meerekken of terugveren met het hout,...breken ze,...of ze blijven in uitgerekte stand staan.  Allebei geen goede optie.  Als ze breken liggen de planken los.  Als ze uitgerekt worden liggen de planken ook los en kun je je voet lelijk bezeren indien men op blote voeten loopt aan iets wat uitsteekt, wat niet alleen bij een dakterras belangrijk is maar bij ieder houten terras.


Correcte schroeven die jarenlang meegaan en waar een 25 jaar garantie op kan gegeven worden zijn dus niet van rvs want dat veert absoluut niet terug.  Deze schroeven zijn gemaakt van Carbon-staal of van Titanium.  Deze schroeven kun je niet op iedere hoek van de straat krijgen, maar moeten speciaal besteld worden.  Nu zul je jezelf afvragen of dit echt nodig is,....?  Wel ....laat het maar een keer goed stormen en kijkt de volgende dag dan maar naar uw schutting,....juist,.... I rest my case !DEUVELS EN LIJM

Voor de meeste onder de consumenten hebben zelfs nog nooit van deuvels of doken gehoord.
Doken zijn er in 2  soorten;   A) om verbindingen te maken  B)  om schroeven af te werken tegen het vocht.  Dat laatste is van belang daar de schroeven in principe zorgen voor de verbinding bij het laten maken van een hardhouten dakterras of een houten-poort indien dat het geval moest zijn.  De meeste tuinaannemers of hoveniers hebben geen kaas gegeten van deze werkwijze en laten de schroeven gewoon zichtbaar aan het houtoppervlak.

Dit is zo'n beetje de minst verstandige manier van verbinden, daar er van alle kanten hemelwater tussen de schroefkoppen en de balk er onder gaat zitten, waardoor het hout opzwelt en de schroef hierdoor gaat uitrekken !  Geen goed plan ! De pergola vormt hierop weliswaar de enige uitzondering daar een pergola nooit geen planken op zich heeft liggen of hangen !  Vooralsnog,...de dook zorgt ervoor dat de schroef die in het dookgaatje zit verscholen met de dook opgevuld gaat worden zodat het niet meer met water of waterdamp in aanraking kan komen.  De ultieme bescherming en stabiliteit van de constructie.  De lijm die de deuvel vasthoud zal dan ook van corresponderende kwaliteit moet zijn als men een 1e klas houten dakterras laat aanleggen.  De beste lijm is de resorcinol of formaldehyde basis. Dit is een 2-compo lijm uit de V.S. die wereldwijd verkrijgbaar is, en bedoeld is voor het buitenparket op jachten, beter bekend als scheepsdekken.

Houten dakterras laten aanleggen
Houten dakterras laten aanleggen


HOUTSOORTEN

De consument heeft over het algemeen geen ene bal verstand hiervan en praat meestal in zn eigen straatje met de goedkoopste hardhoutsoort waar hij bij de klant zoveel mogelijk winst op kan maken.   Dit is meestal het bekende scenario bij een houten dakterras of spaterras te laten aanleggen

Om de bullshit te scheiden van halve waarheden en de werkelijkheid zijn er maar 3 houtsoorten die vrijwel in ieder klimaat, probleemloos kunnen fungeren, indien men alle maatregels in acht neemt.
Afzelia Dousse, Afrormosia, en Teak !  Thats it.  Dit is niet zozeer een opsomming van de duurste houtsoorten voor een houten dakterras te laten maken, of exclusief parket !

Want met alle andere houtsoorten zoals Ipe, Padoek, Frakkee, Massaranduba, Mansonia, Bankirai, Cumaru, Mukulungu, Bilinga en Moabi of Ayous envele anderen, zijn in princiepe redelijk geschikt genoeg geschikt voor dergelijke verwezelingen, echter NIET voor een garantie termijn van 25 jaar.  Dan kan de houtverkoper of buitenschrijnwerk ondernemer hoog en laag springen maar zo zit het !  End of story !


LEVERINGSHOEDANIGHEID

Het woord zegt het al,...in welke hoedanigheid gaat het hout geleverd worden voor het hardhouten dakterras te laten maken ?  kwaliteitshout is namelijk eerst gedroogd tot een relatieve vochtigheid van 12 tot 15 % en daarna word het kwartiers gezaagd of Rift gezaagd voor het optimale resultaat. Dit laatste zorgt er voor of het houtmateriaal veel gaat krimpen of uitzetten, wat bij een dakterras * bijzonder van belang is !  Dit laatste is iets wat absoluut niet gunstig is en daardoor indien mogelijk zoveel mogelijk beperkt diend te worden.

De reguliere wijze van  houtleveringen voor een hardhouten dakterras te laten aanleggen is op de zogenaamde Dosse zaagwijze.  Deze zaagwijze is zeer economisch echter een drama als men stabiel hout wilt verwachten.  Dit moet men duidelijk vermeldden naar de de ondernemer die het gaat plaatsen daar men anders het gewone Dosse gezaagd hout in de maag gesplitst krijgt, wat bijvoorbeeld voor houten bijgebouwen gebruikt word of schoeinghout wat zo krom als een hoepel trekt !


Hardhouten dakterras laten aanleggen
Hardhouten dakterras laten aanleggen


BUITENSCHRIJNWERK PLAATST EEN  HARDHOUTEN VLONDERS  OF  HARDHOUTEN TERRASSEN  IN DE VOLGENDE GEMEENTES;NEDERLAND:
Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, ’t Gooi, Blaricum, Laren (N-H), Eindhoven, Hilversum, Eindhoven, Breda, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Gouda, Alphen a/d Rijn, Arnhem, Nijmegen, ’s Hertogenbosch, Helmond, Uden, Oss, Veghel, Tilburg, Dordrecht, Haarlem, Maastricht, Heerlen, Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Hengelo, Enschede, Almelo, Weert, Amersfoort, Zeist, Sittard, Roermond, Heerlen, Maastricht, Geleen, Gorinchem, Zoetermeer, Lisse, Hillegom, Harderwijk, Ermelo, Woerden, Zwolle, Almere, Lelystad, Doetinchem, Zutphen, Reeuwijk, Loosdrecht, Vinkeveen, Nieuwkoop, De Kaag, Leimuiden, Breukelen, Aalsmeer, Ter Aar, Blaricum, Laren, Eemnes, Muiden, Bussum, Schijndel, Boxtel, St. Oedenrode, Oisterwijk, Oosterhout, Oirschot, Waalwijk, Zandvoort, Bloemendaal, Valkenswaard, Waalre, Nuenen, Baarn, Epe, Ede, Veenendaal,Landsmeer, Giethoorn, Kamperland, Warmond, Roelofarendsveen en Nederhorst den Berg.

                                                                                                                                                            

BELGIE:                                                     
Brussel, Antwerpen, Leuven, Gent, Hasselt, Turnhout, Mechelen, St Niklaas, Lommel, Geel, Brasschaat, St- Martens-Latum, Knokke/Heist, Keerbergen, Lanaken, Brussel, Kortrijk, Brugge, s-Gravenwezel, Schilde, Aarschot, Diest, Mol, Herentals, Dendermonde, Retie, Kasterlee, Oud Turnhout, Tongeren, St. Truiden, Tessenderlo, Heist op den Berg, en Oostende, Lokeren, Deinze, Waregem, Oudenaarde, Roeselare, Schoten, Kapellen, Bree, Peer, Hoogstraten, Bonheiden, Blankenberge, De Haan, Nieuwpoort, De Panne, Brugge, Kalmthout en Essen.